Sidor

lördag 16 juli 2011

ISRAEL I SVERIGE


Bolton – den garanterat mest kunniga presidentkandidaten.


Obama den värsta presidenten för Israel – någonsin (med video)

Av Herb KEINON

07/13/2011 02:14

USA: s tidigare sändebud till FN talar med Jerusalem Post att Jerusalem bör ge lika mycket uppmärksamhet åt PA:s FN-bud som till “gräset du trampar under fötterna”, säger att Israel skulle ha attackerat Iran under 2008.

USA:s president Barack Obama är “den mest anti-israeliska presidenten i USA:s historia, utan tvekan,” säger John Bolton, tidigare USA:s sändebud till FN och en man som överväger att ställa upp i presidentvalet mot Obama, till Jerusalem Post på tisdag.

“Om du tror att det bara var ett missförstånd var den gröna kritan gick 1949, så tänk igen”, sade Bolton om Obama. Boltons kommentarer kom under ett möte han hade med Jerusalem Posts redaktion.

Bolton, som numera är ledamot i the American Enterprise Institute och Fox News kommentator, sade att Obama köpt in sej på vad han sade var “den europeiska linjen” att om du gör framsteg mellan Israel och palestinierna kommer “frihet och ljus” att bryta ut i regionen, och alla andra problem från Iran till terrorism kommer att vara lättare att lösa.

“Det är som att titta genom fel ände av teleskopet,” sa han.

Bolton är i landet tillsammans med förre spanske premiärministern José Maria Aznar och mottagaren av Nobels fredspris David Trimble från Nordirland som en del av en delegation av internationella dignitärer som deltar i en organisation som heter Friends of Israel-initiativet, sade att han övervägde att deltaga i den republikanska nomineringen och skulle besluta sig till Labor Day.

“Problemet är att vi inte haft en tillräcklig diskussion om nationella säkerhetsfrågor på två och ett halvt år”, sa han och förklarade varför han tänkte hoppa in i loppet.

“Det är inte en prioriterad fråga för Obama, och jag tror att det är ett stort misstag för USA.”

Bolton sade att han genomfört omfattande förundersökningar om ett eventuellt race för den republikanska nomineringen, bland annat pratat med insamlingar, opinionsundersökare och folk -kampanjer i olika stater, inklusive Iowa, där han har besökt Iowas röstgrupper, det första provet i USA-valets kalender.

En del av Boltons hårdaste kritik mot Obama hade att göra med administrationens Iran-politik, där Bolton sade att han trodde att Obama-administrationens “verkliga plan B för det iranska kärnvapenprogrammet är att det kan begränsas och avskräckas, mycket som vi inneslöt och avskräckte Sovjetunionen under det kalla kriget.

“Jag tror att det är fundamentalt fel”, sade Bolton och tillade att det enda sättet att stoppa Iran från att få kärnvapen var genom militär aktion.
“Diplomati och sanktioner kommer inte att fungera”, sa han otvetydigt.

“Obama-administrationen kommer verkligen inte att använda våld mot det iranska programmet, och Israel är självklart mycket tveksamma till att göra det också,” sade han.

“Om Israel inte är berett att slå till, så gör dig redo för ett Iran med kärnvapen, och du kan dra dina egna slutsatser. Om du tror att Irans beteende är dåligt nu, tänk dig hur det kommer att bli om det får kärnvapenkapacitet. Jag tror att vi alla går i sömnen förbi detta.”

Bolton sade att USA skulle ha lättare att förstöra Irans kontroll över kärnbränslecykeln än Israel skulle, men att Israel har förmågan att göra detta, och har haft det under en tid.

“Om jag hade varit ansvarig för den israeliska regeringen, skulle jag ha attackerat under 2008 av flera skäl”, sa han.

“Först – det var för tre år sedan, så du hade mycket större chans att ha undanröjt de viktigaste delarna av Irans kärnvapenprogram.”

För det andra, sade han, “2008 hade du en president som var sympatiskt inställd till Israel -. Så du kan räkna ut nästa gång det kommer att inträffa”

Bolton hade lika starka ord att säga om det palestinska budet om någon typ av erkännande av statsbildning i FN i september, något som han inte – som i Israel och annorstädes – säger ska få mer uppmärksamhet och energi än det iranska kärnvapenhotet.

Israels rätta svar, sade han, är “inte visa någon uppmärksamhet åt det, och inte bry sig mer om det än gräset du trampar under fötterna.”

Utan att direkt hänvisa till försvarsminister Ehud Baraks ofta citerade kommentar att Israel står inför en “diplomatisk tsunami” i september, sa Bolton – som var USA: s sändebud till FN från 2005-2006 – “om du gör generalförsamlingen till något mer än vad det är, ger du dem en auktoritet och legitimitet de inte har.”

Hans kommentarer gjordes mot bakgrund av vad som nästan säkert kommer att vara ett amerikanskt veto i säkerhetsrådet, det organ vars godkännande krävs för att en stat ska kunna bli FN-medlem. I så fall kommer palestinierna sannolikt att ta sina bud till generalförsamlingen, som inte har någon bindande auktoritet.

Bolton medgav dock att flytten hade politisk betydelse, liknande “sionism är lika med rasism”-resolutionen från mitten av 1970-talet.

Stödd på tidigare erfarenheter när han var chef för avdelningen för internationella organisationer i USA:s utrikesdepartement från 1989-1993, sade Bolton att det enda sättet att stoppa denna röra i FN var för den amerikanska kongressen att lagstifta att säga att om draget gick igenom, skulle Washington skära av finansiering till det internationella organet.

Han sade att ett hot från tidigare statssekreterare och stabschef James Baker, uppbackad av den första presidenten George Bush, att skära av medel till FN om PLO accepterades i FN-systemet som fullvärdig medlem var vad som höll PLO från att få acceptans som en stat 1989.

Hela intervjun med Bolton kommer att visas i fredagens Jerusalem Post.......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar