Sidor

onsdag 23 februari 2011

Global kaos


onsdag, februari 23rd, 2011...5:05 f m
2011 – ett år av global kaos? Del 2
Kommentarer
2011 är ett år av förändring av stora mått. Det är krafter i rörelse som ytligt sett inte har med varandra att göra men ändå verkar orkestrerade till att leda till ett och samma mål nämligen globalt kaos.

Det är inte bara händelserna i arabvärlden som jag tänker på. Även om de i sig får mig att höja på ögonbrynen. Inte för att jag sörjer dessa diktatorer. Vem gillar egentligen diktatorer? Bara de som är cyniska att inte bry sig om sin medmänniska och samtidigt lyckas sko sig på systemet.

Tyvärr finns det för många av den sortens människor. Dessa människor som hjälper till att upprätthålla systemet. Med mina blå svenska ögon så kan man ju inte annat tycka att det är bra när dess makt människor faller. Det ända problemet är ju bara att vad får vi istället? Risken att det blir ur askan in i elden är mycket stor.


Just nu verkar militären ha kontrollen i Egypten, på så sätt är det kanske inte så stor förändring mot förut. Men det är ändå ett skifte av något slag. Iran som länge haft på agendan att fullkomligt utrota Israel har skickat militär fartyg genom Suez kanalen som just kontrolleras av Egypten. De har enligt källor fått klar tecken att passera och är på väg genom kanalen när jag skriver denna post. Detta kan utveckla sig till den gnista som tänder krutdurken.

Förutom detta så har det första nya partiet i Egypten bildats, det sägs ha medlemmar ur det Muslimska brödraskapet och kristna kopter i ledande ställning. En mycket oväntad blandning, jag hoppas att det inte är en är en rökridå att ta med kopter som alibi, för att sedan dumpa dem när väl makten vunnits.

Det är ju mig veterligen närmast en total avsaknad av positiva exempel där det statsbärande skicket har varit av Islamsk typ. Det innebär att Sharia lagar och en extrem förföljelser av olik tänkande i allmänhet och kristna och judar i synnerhet. Det är med stor oro som jag följer utvecklingen och inget kan göra annat än be för våra syskon i Egypten.

Oron i mellanöstern har åter drivit upp olje priset till historiskt extremt höga nivåer, det ser just nu ut som Pastor Lindsey Willams förutsägelser om oljepriset kan komma att slå in. Lindsey rapporterade i höstas att olje priset kommer att gå upp till mellan 150-200 dollar per fat.

Lindsey har haft skrämmande precision i sina tidigare förutsägelser om olje priset. Han prickade in både toppen på nästan 150 dollar fatet och den följande dippen till under 40 dollar fatet med följden att han blev utskrattad och förlöjligad i amerikansk media, det var dock få som uppmärksammade honom när han sex månader fick rätt.

Det finns nog inget land i värden som är så beroende av olja som USA. Man tar bilen till allt. Alla varor går på lastbilar. Förra gången bensin priset passerad 5 dollar per gallon (vid förra toppen) gick folk på knäna. Räkna med uppror och vrede om olje priset når 200 dollar per fat. För att inte tala om vilken effekt det kommer ha på priset på samtliga varor i butikerna. Priserna på alla varor kommer att öka snabbt på grund av transport och tillverkningskostnaderna skenar.

Så om nu Lindsey får rätt även denna gång så blir det troligtvis dödsstöten för den amerikanska ekonomin som visserligen redan är dömd till kollaps men som utan ett skenande oljepris kanske skulle kunna skjuta problemen framför sig ytterligare en tid och försöka använda inflationen för att hanterar sina gigantiska, ohanterliga skulder. Detta är det inte bara jag som ser problem med oljepriset utan även Nubou Tanaka chefen för IEA (Internationella Energimyndigheten) hävdar att det räcker med ett oljepris över 100 dollar fatet för att den ekonomiska krisen från 2008 kommer att upprepas.

Dessa skulder som dessutom fortfarande växer med en extremt hög hastighet. Skuldtillväxten endast på federal nivå ligger på en nivå som är mer än 3-4 ggr mer än vad som var katastrof-rekordet innan finanskrisen började. För kommande år beräknas underskott hamna på 1650 milliarder dollar eller 11% av BNP enligt Obamas egen budget. SEB:s chefs ekonom Robert Bergqvist säger att detta är ett avgörande år för USA:s skuldproblem:

- ”Jag blir rädd för utvecklingen i USA om man inte under året visar en trovärdig strategi för hur man ska få ned budgetunderskott och statsskulden”

Nu är det ju inte bara USA som sitter fast i en skuldfälla utan lösning i sikte, det är lika illa ställt i Europa. Här skjuter vi också våra problem framför oss. Trots att media för tillfället glömt bort problemen på hemma plan till förmån för utvecklingen i mellanöstern. Det verkar som media mest kan koncentrerar sig på ett nyhetsområde i taget.

Trots denna frånvaro i media är inget av problemen lösta. Hur man nu tror att man skulle kunna ha skuldsanerat genom att låna ut ännu mer pengar. Det är lika klokt som att undvika baksmälla genom att dricka mer alkohol. Man löser ett symptom och förvärrar situation ytterligare. Europas ekonomi kommer förr eller senare behöva åka till akuten för blodtransfusion på grund av skuld-förgiftning.

Nu har jag från två olika håll fått samma obekräftade information nämligen att man tänker låta Euron krascha i år och när det sker så följer dollarn efter tre veckor efter. Om det stämmer vet jag inte, men jag skulle inte bli förvånade om det slår in. Som av en händelse så diskuterades just ett nytt monetärt system på G20 mötet som startade den 18 februari, är det bara en tillfällighet?

När euron och dollarn kraschar kommer det blir ett kaos utan like. Efter ett sådant kaos kommer folken att svälja mycket för att få ordning, inklusive en ny världsvaluta och en världsregering.

Så håll i hatten, det kommer att blåsa hårt och det är inte mycket tid kvar och då har jag ännu inte nämnt problemen med alla förstörda skördar. Men det kommer i del 3 av 2011 året av kaos.

Mvh /Alias

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar