Sidor

söndag 15 maj 2011

"Nakba - skitsnack"


Hej Kid!

Här följer vad som är nytt från http://nyheter.paulwiden.se/.

Nakba-myten - 14 May, 2011 23:05"Nakba - skitsnack" imti.org.il


I Israel följer man som bekant den hebreiska kalendern i firandet av nationella högtider. Självständighetsdagen, den femte dagen (eller den sjätte, beroende på när sabbaten infaller) i månaden iyyar, firades därför i tisdags, den 10 maj. Araberna i Israel och på Västbanken följer dock den gregorianska kalendern när de uppmärksammar detta datum, som de kallar för ‘nakba’, katastrofen. Staten Israels grundande betraktas alltså som en tragedi. Varje år anordnas demonstrationer mot Israel denna dag och helgens våldsamheter har redan krävt ett dödsoffer, en 16-årig yngling i Jerusalem.

I mars i år genomdrevs en lag i Knesset (det israeliska parlamentet) som förbjöd skolor och kommunledningar att använda israeliska statsfinanser för att bekosta nakba-evenemang. Det hördes en hel del övertoner i kritiken mot lagen, speciellt eftersom lagförslaget hade kommit från högerpartiet Israel Beitenu, som israeliska vänsterintellektuella älskar att hata. Lagen förbjuder dock inte evenemangen, den förbjuder inte kritik mot Israel eller beskrivningen av grundandet av staten som en katastrof. Lagen förhindrar bara arabiska kommunledningar från att använda skattebetalarnas surt förvärvade penningar när de kablar ut sin antiisraeliska propaganda. Vilken stat som helst med en sund självbevarelsedrift skulle ha gjort samma sak.

Inför detta års uppmärksammande av nakba har den sionistiska studentorganisationen Im Tirtzu publicerat en 70-sidig pamflett med titeln ”Nakba – skitsnack”. Pamfletten går tillrätta med det palestinska ‘narrativet’ på punkt efter punkt. Den förnekar inte att araberna genomlevde något som de rimligtvis måste ha upplevt som en katastrof, men menar att palestinierna och arabstaterna bär hela ansvaret för krigsresultatet, med över 700 000 arabiska flyktingar som följd. Medan den judiska sidan hela tiden var kompromissvillig och accepterade en tvåstatslösning ville araberna ha allt. ”Nakba-myten är ett skamlöst bedrägeri som saknar motstycke, vars enda syfte är att göra en omskrivning av historien. I denna myt blir angriparen ett offer, medan de som försvarar sig blir krigsförbrytare.”

”Om du upprepar en lögn tillräckligt många gånger kommer folk att börja tro på den,” sa som bekant Hitlers propagandaminister Josef Göbbels. Myten om nakba är ett solklart exempel på detta. Palestinska barn växer idag upp med en i bästa fall grovt förenklad och i värsta fall hårt förvriden historieskrivning i vilken Staten Israel är roten till allt ont. Istället för att lära sig att ta ansvar för de fundamentala strategiska felkalkyleringar som deras ledarskap konsekvent gjort sig skyldigt till i snart 100 år lär de sig istället att lägga skulden på Israel.

(Läs för övrigt här om palestinier som föredrar att bo i Israel.)

Paul Widen, Jerusalem
Hälsningar från
Nyheter från Israel
Nyheter från Israel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar