Sidor

torsdag 18 augusti 2011

http://nyheter.paulwiden.se/.


NYHETER FRÅN JERUSALEM


Terrorister uppdelade i flera olika celler utförde idag en multipel terroristattack i södra Israel. Här följer en sammanfattning av uppgifter från olika israeliska medier och nyhetsbloggar.

Kvart över tolv idag lokal tid besköts en israelisk buss strax norr om Eilat i södra Israel. Bussen, tillhörande det kooperativa bussbolaget Egged, besköts från en bil av tre terrorister. Busschauffören och andra vittnen på bussen uppger att terroristerna bar egyptiska arméuniformer. Sju eller åtta personer uppges ha skadats i den attacken.

Samtidigt attackerades ytterligare en buss några kilometer norrut från den första attacken, denna gång med en raketdriven granat avfyrad från den egyptiska sidan av gränsen. Nio människor uppgavs inledningsvis ha skadats i den andra attacken. När en IDF-patrull kom till undsättning detonerades en sprängladdning under deras fordon, med ytterligare skadade som följd.

När fler IDF-patruller och ambulanspersonal kom till platserna där attackerna hade utförts utsattes de för granatbeskjutning från egyptiskt territorium. En av arméhelikoptrarna som sattes in i sökandet efter terroristerna besköts även med en raketdriven granat.

Några minuter senare besköts en bil i samma område med en raketdriven granat. Föraren lyckades fortsätta köra tills han nådde en vägspärr som hade upprättats av IDF. Flera skadade barn evakuerades till Soroka-sjukhuset i Be’er Sheva, där två av dem, fyra och sex år gamla, dödförklarades.

IDF uppger att sju palestinska terrorister har dödats. De dödade terroristerna bar även på självmordsvästar, vilket har fördröjt uppröjningsarbetet. Sju israeler har sammanlagt dödats i vad som i skrivande stund ser ut att vara fyra separata men koordinerade attacker. Minst 40 israeler har skadats. Allmänheten uppmanas att donera blod.

Den palestinska paraplyorganisationen Populära motståndskommittéerna, som består av representanter för majoriteten av terroristorganisationerna i Gaza, har tagit på sig ansvaret för attackerna. De 20 terroristerna som deltog i attackerna har alltså smugglats ut från Gaza till Sinai och sedan utfört attackerna därifrån.

Området där attackerna utfördes har förklarats som en stängd militär zon. Faran är inte över eftersom sökandet efter ytterligare terrorister fortfarande pågår. FN uppges ha evakuerat all personal från Gaza, då man förmodar en omfattande israelisk


motattack mot de ansvariga terroristorganisationerna. Hamas ledarskap har gått under jorden och varnar Israel att inte gå till attack. Egypten har stängt sin enda gränsövergång till Gaza. IDF varnar för att raketbeskjutningen från Gaza nu kan komma att öka dramatiskt. Situationen är väldigt spänd.

Sedan den så kallade arabiska våren svepte in över Egypten i början av året har säkerhetssituationen i Sinai förvärrats radikalt. I delar av området råder det i princip anarki, vilket bland annat har märkts i de upprepade terroristattackerna mot gasledningen som förser Israel och Jordanien med naturgas. I förra veckan tog den egyptiska armén, i koordination med IDF, det radikala steget att förstärka sina trupper i Sinai med stridsvagnar. Förstärkningen lyckades dock inte förhindra dagens attacker.

Paul Widen (som befinner sig på semester i Sverige)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar