Sidor

fredag 21 januari 2011

Diakonia skapar IsraelhatSiewert Öholm
Världen i dag

http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=9562&Itemid=30

Men allvarligast med Carmesund var hans rent antisemitiska uttalande när han menade att judar som tagit över en palestinsk by 1948 i stället borde ”flytta hem till de länder de kom ifrån”. Underförstått alla judar (!) även 2011. Uttalandet är osannolikt, obegripligt och oacceptabelt från en framträdande svensk politiker. Avgå, Carmesund, skäms, eller be i varje fall både judar och svenskar om ursäkt. Du kan göra det den 27 januari på Minnes­dagen för förintelsens offer.

Startsidan Startsidan Opinion Kommentar Kommentar: Diakonia skapar Israelhat
2011-01-21 08:58

Kommentar: Diakonia skapar Israelhat
I veckan var jag med om en både obehaglig och sorglig upplevelse. Jag besökte ett seminarium på ABF-huset i Stockholm med rubriken ”Rättvis fred i Mellanöstern”. Obehagligheten var den totala blindhet som präglade både moderatorn och den inbjudna panelen. Sorgen var att hela tillställningen kändes som en dödsmässa ur det förgångna. Majoriteten av besökarna föreföll representera en 40-talistgeneration som 2011 desperat försöker krama ut några rester ur sin gamla Israelhatande vänsterretorik från ”Palmeepoken”.
Extrasorg uppstod när moderatorn, den begåvade Gustav Fridolin (MP), visade sig inget ha lärt. Mest besvikelse var när riksdagsledamoten för FP, Anita Brodén, glatt intog figuren av en som ”inget sett , inget hört, inget förstått”. Hon hyllade däremot Diakonia (den skattefinansierade biståndsorganisationen) som fört henne till alla de platser där enbart israeler är onda, grymma och omänskliga och där israeler (läs judar) medvetet trakasserar palestinska skolbarn och vuxna. Palestinier saknar i hennes värld varje form av ansvar.

Diakonias reseledning vid Brodéns första Israelresa, gjorde henne klar över att skulden är ensidig. Nu var hon ”omvänd”. Hon var däremot förvånad över att inte möta full förståelse för sina diakoniaindoktrinerade Israelbilder i sin kristna hemförsamling. Brodén tycks sakna medvetande om att hennes naiva partsberättelse, med kristen retorik, i praktiken är ren smygantisemitism, arrangerad och påhejad av Diakonia.
Men Brodén visade sig inte var den ende ”diakoniaförförde”. Riksdagsledamoten Hans Linde (V) hade också fått sin första bild av Israel utstakad av Diakonia. Israel bedriver apartheidpolitik på Västbanken. Israel struntar i demokrati och mänskliga rättigheter. Någon fråga till israeliska (!) skolbarn som lever sin skoldag i skyddsrum av skräck för Hamas raketer hade han tydligen aldrig funderat på att ställa. Inte heller några frågor om den fullständigt rasistiska segregering som palestinierna administrerar mot judar i Hebron, verkar ha intresserat honom. Någon bakgrund eller orsak till vare sig Libanonkriget eller Gazakriget besvärar inte Lindes rättvisenerv. I stället pläderade han för att bryta Sveriges handelsavtal med Israel.

Den tredje paneldeltagaren var nog den sorgligaste av dem alla, Broderskaps internationella sekreterare Ulf Carmesund (S). Hans främsta merit i tisdags var som deltagare i den terroriststödda ”hjälpkonvojen” ”Ship to Gaza 2010”. Han borde veta bättre. Han har ägnat nästan hela sitt vuxna liv åt Israel/Palestina. Carmesund är lärd och dynamisk. Han kan konflikthistorien både före och efter 1948. Men han förefaller märkligt förblindad av sitt eget rättvisepatos. Hans sökande efter sanning leder honom till medvetna lögner och förfalskningar för att svärta ner både nuet och historien i staten Israels framväxt. Diakonias verksamhet, liksom Bildas i Jerusalem, förefaller vara ett mångårigt engagemang för honom. Men allvarligast med Caresund var hans rent antisemitiska uttalande när han menade att judar som tagit över en palestinsk by 1948 i stället borde ”flytta hem till de länder de kom ifrån”. Underförstått alla judar (!) även 2011. Uttalandet är osannolikt, obegripligt och oacceptabelt från en framträdande svensk politiker. Avgå, Carmesund, skäms, eller be i varje fall både judar och svenskar om ursäkt. Du kan göra det den 27 januari på Minnes­dagen för förintelsens offer.

Siewert Öholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar