Sidor

onsdag 12 januari 2011

FRED I MELLANÖSTERN



Från Oded Meiri

Selektiv nyhetsrapportering i svenska massmedia
Publicerade 12 januari 2011 Uncategorized Stängd

Det regnar Kassamraketer över södra delen av Israel.Terroristerna från Gaza skjuter varje dag mot israeliska städer med syfte att träffa civila som bor där. Några israeler skadades, en gästarbetare från Thailand skadades svårt.
I nyhetsrapporteringen nämndes inget
506 raketer/granater avlossats från Gaza sedan kriget , få rapporterade i svenska media. (Sderot Media center)
Dagens eko i SR med Cecilia Udden, som brukar rapportera om israeliska ”övergrepp” är helt tyst. Häromveckan återkom ”ship to Gazas” flaggskepp Mavi Marmara till Istanbul. 50.000 Palestinaanhängare tog emot henne med rop”Död åt Israel”.
Huvudtalaren som eldade massorna var en svensk medborgare, och vänster-riksdagskandidat, Dror Feiler. F.d. israelisk medborgare som ägnat sitt liv åt kamp mot Israel.Dagens Eko hade reportage om händelsen, men nämnde inget om att en svensk medborgarevar
en central figur i demonstrationen.
Jag ringde redaktionen på Dagens Eko och frågade varför de rapporterade om detta. Svaret var att vi inte var på plats och såg honom. Jag sa till dem att många israeliska tidningar rapporterade om honom. Då fick vi svar att Dagens Eko inte känner till om israeliska tidningar rapporterar sanningen och dessutom var det inte intressant att rapportera om Dror Feiler.
(I andra sammanhang som t.ex. rapportering om ”Ship to Gaza” intervjuades Dror nästan varje dag.)
• Kongressledamoten Gabrielle Giffords från Arizona in USA sköts och skadades svårt förra veckan. Hon är av judisk börd. Hos mördaren hittade polisen video där han deklarerade att hans favoritbok var ”Mein Kampf” av Adolf Hitler”.Massmedierna i världen spekulerade om möjligheten att han var antisemit. I svenska massmedia nämndes inte att kongressledamoten var judinna. Varför kan man spekulera?
• Valet i södra Sudan fick bred plats i våra massmedia. Men det nämndes inte att invånare i södra Sudan är kristna som förföljes av regering och rebeller från norra Sudan som är muslimer.
Intressanta fakta som stämmer med liknande förföljelser i Egypten och Irak.
Listan kan göras lång.
TTs rapportering från Mellanöstern är snedvriden med syfte att väcka ilska mot Israel.
Men huvudfrågan är: varför är svenska medias rapportering så selektiv?
Är det nyhetsrapportering som SR och andra bedriver eller är det kvalificerad opinionsbildning?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar