Sidor

torsdag 17 mars 2011

DIAKONIA MED SITT SKÖNA SÄLLSKAP



DAGEN-DEBATT

Ensidig Israelbild på Armémuseet
Publicerad: 2011-03-17 03:00 | Uppdaterad: 2011-03-17 09:45Textstorlek Tipsa andra

Andra mediers bevakning
Utställningen "Breaking the silence" på Armémuseet i Stockholm är som en enda lång anklagelseakt mot Israel. Och det är beklämmande att se vilka som står bakom den.

På Statens försvarshistoriska armémuseum visas för närvarande utställningen "Breaking the silence". Utställningen innehåller skakande bilder tagna av tjänstgörande israeliska soldater på Västbanken.

Utställningens syfte är att "inspirera till diskussion om dilemman och överväganden som enskilda soldater kan ställas inför". Ett lovvärt syfte med tanke på hur många hundratusentals soldater som det finns i konfliktområden runt om i världen. Även Sverige har ju numera soldater i Afghanistan. Men då borde Armémuseet ha kunnat visa en utställning som diskuterar och problematiserar hur soldater beter sig respektive borde bete sig mot civila i konfliktområden, till exempel i Tjetjenien, Irak, Afghanistan, Sri Lanka, Sudan, Libyen. Men så var det inte, utan syftet tycks vara att sätta strålkastarljuset på ett land - Israel.


Debatten i Israel om arméns och enskilda soldaters uppförande är igång sedan flera år och nästan alla gör värnplikten i Israel. Att kritisera sitt lands politik för att förbättra den är en viktig del av demokratin, inte minst när det gäller vad armén gör mot ett annat lands eller områdes civilbefolkning. Denna livliga debatt är något som är en styrka för Israel och kan tas del av i israeliska medier.

Att visa denna utställning i Sverige med långtgående generaliseringar över hur israeliska soldater beter sig, med en ensidig historieskrivning, utan kontext, utan orsak och verkan, blir resultatet enbart en demonisering av ett land - Israel, som till skillnad mot nästan alla krigförande länder i världen faktiskt har ett existentiellt hot över sig.


Är Armémuseums syfte att uppmärksamma allmänheten på hur israeliska soldater beter sig mot en palestinsk civilbefolkning? Detta torde vara det vanligast förekommande ämnet under de senaste 40 åren i rapporteringen från Mellanöstern, om vi bortser från de senaste två månadernas uppror i arabvärlden. Ledaren för Breaking the Silence, Yehuda Shaul, intervjuades nyligen i SVT i filmen "Det andra Israel". De två israeliska före detta soldater som "guidar" utställningen verkade inte riktigt ha klart för sig den svenska mediesituationen.

En del av utställningen var debatten den 9 mars - "Perspektiv på kriget i Gaza". Den ser ut som en enda lång anklagelseakt mot Israel. Varför bjöds ingen in från den israeliska ambassaden? Var det meningen att programmet skulle agera polis, åklagare och domstol mot Israel?


Kanske borde Armemuséet visa en utställning med bilder från de palestinska självmordsbombningarna och glädjeyttringarna efter terrorattacker mot israeler, bland annat den senaste i Itamar där tre småbarn och deras föräldrar bestialiskt mördades. Vidrigheter saknas inte, men däremot modiga palestinier som öppet skulle berätta om sådant i Stockholm.

Det är också märkligt att se vilka medarrangörer som Armémuseum har. "Utställningen presenteras av Armémuseum i samarbete med Kristna Fredsrörelsen, Diakonia och Svenska kyrkan, med stöd av Folke Bernadotteakademin och Sida." Så skattebetalarna får stå för notan under alla omständigheter. Inträdet är gratis.

Armémuseum är ett statligt museum. Då borde man ha kunnat vänta sig att vissa riktlinjer om objektivitet och opartiskhet skulle ha följts.

Lisa Abramowicz, Svensk Israel-information
redaktionendagen.se

1 kommentar:

  1. Kid!
    Vi verkar ha var sitt öga vänt mot Israel. Det som stör mej är de ohelioga allianser som bildas mot Israel.
    Jag tänker på Kristna Fredsrörelsen, Diakonis, Svenska kyrkan m.f.

    I de blindas rike, är den enögde kung, heter det.
    Vi som har var sitt öga är idet sammanhanget previligierade. Och det vet vi ju!

    SvaraRadera