Sidor

torsdag 24 mars 2011

Nyheter från Israel


Hej Kid!

Här följer vad som är nytt från http://nyheter.paulwiden.se/.

Dramatisk upptrappning av raketterrorn - 24 March, 2011 23:28

Terrorister i Gaza har under dagen fortsatt att avfyra raketer mot mål djupt inne i Israel. Raketlarmet har ljudit så långt norrut som Rishon Letzion, vilket inte har hänt sedan Operation gjutet bly (Gazakriget) i december 2008-januari 2009. Uppgifterna om nedslagsplatserna har varit knapphändiga och motstridiga, och i vissa fall har myndigheterna av säkerhetsskäl mörklagt uppgifter som skulle kunna användas av terroristerna för att öka precisionen i attackerna.

En raket uppges ha slagit ner strax utanför Bat Yam, 50 km norr om Gaza. Om detta stämmer innebär det att det inte längre bara rör sig om Grad/Katyusha-raketer, eftersom deras maximala räckvidd är 40 km. Det kan istället röra sig om iransktillverkade Fajr-5-raketer, som har en räckvidd på 75 km och en stridsspets med 90 kg sprängämnen.

Den shiamuslimska terroristorganisationen Islamiska Jihad säger sig ligga bakom de flesta raketattackerna. De skyller upptrappningen på ”sionistiska aggressioner”, utan att specificera. Organisationen är en svuren dödsfiende till Israel, så de behöver ju egentligen inte motivera varje enskild raketattack. Att de i nuläget har valt att gräva fram sina tyngsta raketer från sina gömmor har, som påpekats tidigare, förmodligen inte så mycket med Israel eller judarna att göra. Islamiska Jihad finansieras av Iran och tar därmed order från Iran. Fajr-5-raketerna som man nu avfyrar mot Israel har man suttit på i flera år utan att använda dem. Det som sker nu är alltså en kyligt övervägd provokation som syftar till att dra in Israel i en ny krigsomgång. Israel kommer ofrånkomligen att utmålas som skurken i en sådan omgång, eftersom vär! ldens nyhetskonsumenter har förvägrats information om de senaste dagarnas upptrappning och därför kommer att uppfatta Israels motattack som oprovocerat övervåld. Iran, som dirigerar händelseutvecklingen på avstånd, och Irans kärnvapenambitioner, hamnar därmed långt, långt ner på listan av vad som känns angeläget för världens beslutsfattare att ta tag i.

Israel för sin del kan inte göra annat än att spela med, eftersom man inte kan förbli passiv när flera miljoner israeler tvingas ner i skyddsrum flera gånger dagligen. Alla skolor inom räckhåll för raketerna har tills vidare stängts av säkerhetsskäl. Strax innan klockan 21:00 lokal tid inledde Israel omfattande flyganfall mot terroristmål i Gaza (vilket också, naturligtvis, var TT:s första notis för dagen om den upptrappade konflikten).

Paul Widen, Jerusalem

Hälsningar från
Nyheter från Israel
Nyheter från Israel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar